Regelmatig krijg ik de vraag, wat is nu precies een dumping.
Tijdens de voorlichting over de gastric bypass in het bariatrisch centrum, kregen we te horen. Dat je soms na een gastric bypass een dumping kunt krijgen. Wat het inhield vertelde ze niet, maar zo vaak kwam het niet voor zeiden ze, hooguit 1 of 2 keer per jaar. Helaas voor mij, een ander geval.
Ik heb dagelijks dumpings, wel verschillend in zwaarte. Zo zijn er waarbij simpel even rustig aan doen en wat wrijven over mijn buik, al werkt, maar helaas ook zware.
Hoe krijg ik ze, eigenlijk simpel door iets te eten of te drinken. Dat kan eigenlijk alles zijn, al heb ik het wel sneller bij melkproducten, koolhydraten en suikers.

Hoe ziet een dag eruit, als ik (zware)dumping heb, zoals vandaag.
Vanmorgen, nam ik tussendoor een appel. Bij het 2de stukje wist ik al dit gaat fout. Op dat moment, zwelt mijn buik op, krijg ik het warm en wordt ik beroerd.
Ik moet dan gaan liggen en val dan meestal in slaap, hoor mijn buik enorm rommelen en soms lijkt het alsof er een baby in zit, zo beweegt hij dan.
Na half uur tot een uur, zakt de pijn en ben ik enorm moe en heb giga honger en dorst. De dumping ontrek veel vocht uit mijn lichaam. De rest van de dag,is mijn energie erg laag, omdat ik dit niet meer op peil krijg.

Dit soort dumpings heb ik gemiddeld 2/3 keer per week, op de goede dagen of dagen waarvan ik weet dat ik iets ga doen. Probeer ik safe te eten, echter moet ik dat dan wel de dagen erop bekopen, omdat ik teveel energie heb verbruikt. Die dagen merk ik ook dat de dumpings zwaarder zijn.

Wat kunnen ze eraan doen: eigenlijk niets, je moet er mee leren leven. En ja de zon doet wonderen, door de vitamine d, kan ik mijn lichaamstemperatuur beter op peil houden, waardoor mijn lichaam de energie uit mijn voeding voor andere dingen kan gebruiken.

Hoe ga ik er mee om: eigenlijk is het een manier van leven geworden, vooral veel etiketten lezen en veel plannen.